TERRAS VAN DE LEPRAKONING


Bouwer: Koning Jayavarman VII aan het einde van zijn regeringsperiode, begin 13de eeuw.
Lokatie: Aan het Grote Plein, ten noorden van het Olifantenterras.

Dit terras staat niet in verbinding met het Olifantenterras. De naam is ontleend aan een beeld dat hier vroeger stond. Het werd in de volksmond de Leprakoning genoemd, naar koning Yasovarman, de stichter van Angkor (899-910), die aan lepra is gestorven. Het beeld is nu te zien in het Nationale Museum van Phnom Penh; het stelt geen koning voor, maar een zittende, naakte asceet. Dit motief komt in de Khmerkunst zelden voor; wellicht is het een van de verschijningsvormen van Shiva.
Ook dit terras was het fundament van een houten paviljoen. Volgens sommige geleerden werden hier hoogwaardigheidsbekleders gecremeerd, maar dat is onwaarschijnlijk; daarvoor ligt het terras te centraal.
Op de zes of zeven rijen bas-reliëfs boven elkaar zijn koningen te zien met het zwaard in de hand, omringd door hun hofhouding. Het onderste deel van de muur is versierd met naga en vissen. Het terras liep vroeger door tot aan een meer, dat in het verlengde lag van het Grote Plein en door Jayavarman VII werd gedempt om de Overwinningsweg aan te leggen. De afbeeldingen van paleisscènes en de visvangst op de friezen lijken op de reliëfs van de Bayontempel en behoren tot de mooiste die de Khmerkunst heeft voortgebracht.


(Klik op eender welke foto en je komt terecht in een fotoshow die de foto's van deze pagina weergeeft)



All pictures on this page are copyrighted.