Provincie SANCTI SPÍRITUS - STAD TRINIDAD

Oppervlakte: 4.178 km²
Aantal inwoners: 390.000
Inwoners per km²: 94

Bijzonderheden:

Suiker- en papierindustrie. Rijst-, citrus- en tabaksteelt. Grote veehou-derijen. De plaats Trinidad, beroemd om zijn architectuur, en de Valle de los Ingenios zijn door de UNESCO als cultuurerfgoed aangewezen. Sierra de Escambray.


De provincie Sancti Spíritus, het agrarische hart van Cuba, is voor meer dan 80% vlak, met eindeloze suikerrietvelden. De fraaie Valle San Luís, ook bekend onder de naam Valle de los Ingenios (vallei van de suikerfabrieken) is lange tijd Cuba's belangrijkste leverancier geweest van suiker. De provincie herbergde ooit meer dan 80 suikerfabrieken. In het Escambray-gebergte komt (bijna) tropisch regenwoud voor. Het landschap rond de beide steden die van groot belang zijn voor de provincie, de gelijknamige hoofdstad en Trinidad, is bijzonder indrukwekkend, de stranden zijn bij inwoners en toeristen bijzonder populair. De koffie die gekweekt wordt op de hellingen van de Sierra Trinidad - Straatbeeldde Escambray is de beste die Cuba op de plank heeft.

In januari 1514 stichtte Diego Velázquez op de plaats van het indiaanse dorp Guamahaya, Trinidad onder de naam Villa de la Santísima Trinidad. De Spanjaarden waren reeds met kerst in 1513 aan land gegaan, maar dat was alleen maar om kennis te maken met de indianen en hun meteen te laten zien op welke wijze een ontwikkeld mens zijn godsdienst beleefde. Na de viering van nieuwjaar gaf Velázquez opdracht tot het stichten van Trinidad. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, nog steeds ademt Trinidad de sfeer van een rijk koloniaal verleden. Het ligt aan de voet van het Escambray-gebergte, waardoor het door de eeuwen heen steeds een min of meer geïsoleerd bestaan heeft geleid. In de 17de tot en met de 19de eeuw bouwden rijke kooplieden hier hun weelderige huizen, maar het belang van Trinidad was in de 16de eeuw al bijzonder groot. De stad maakte een stormachtige groei door als gevolg van het feit dat in de nabijgelegen rivieren Tayabo en Agabama goud werd gevonden. De aders waren echter snel uitgeput en toen in 1518 Hernán Cortés in de haven van Trinidad aankwam en mensen tegen goed geld recruteerde om Mexico te gaan veroveren, liep het inwoneraantal snel terug. Dat was maar tijdelijk, want al snel ontdekte men dat vanuit Trinidad, of liever gezegd, vanuit de nabijgelegen haven Casilda gemakkelijk goederen buiten het gezicht van de Spaanse overheid het land uitgesmokkeld konden worden. Natuurlijk bleef de welvaart ook niet onopgemerkt door zeerovers en de stad werd dan ook regelmatig door piraten bezocht.

Toeristisch gezien blijft Trinidad echter springlevend, een must voor elke Cubaganger. Dat is begonnen in 1801 toen de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt de stad aandeed en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd, de stad evenmin. Naar Spaans voorbeeld zijn deuren en ramen bijzonder hoog, terwijl traliewerk voor de ramen is aangebracht. Van veel huizen staan deuren en ramen open en heeft u een 'inzicht' in de manier waarop de huidige Cubanen hun huis hebben ingericht.

Door het gebrek aan nieuwbouw is veel cultuurhistorisch erfgoed bewaard gebleven en het was dan ook niet voor niets dat de UNESCO de stad in 1988 uitriep tot cultureel erfgoed van de mensheid. Het centrum van Trinidad is autovrij gemaakt door op de weg obstakels op te richten, variërend van simpele paaltjes met kettingen, via oude kanonnen, tot afschuwelijke, dwars over de weg opgetrokken, muren. Het zal opvallen dat de bestrating hol is. Natuurlijk is dit gedaan om een vlotte afwatering te bewerkstelligen na een regenbui. De legende leert anders. Een van de gouverneurs van Trinidad had een kort en een lang been. Door de straat in het midden dieper te maken kon je dat niet zien als hij er wandelde. Maar... het is een legende en de naam van de gouverneur is nooit bekendgemaakt.

Trinidad - Iglesia de la SantísimaEen bezoek aan Trinidad begint op het Plaza Mayor, het belangrijkste plein van de stad, ook bekend als Parque Martí. Het plein wordt gedomineerd door de Iglesia de la Santísima Trinidad, in zijn huidige gedaante gebouwd tussen 1884 en 1892. De kerk heeft een bijzonder houten altaar, vervaardigd uit 18 verschillende houtsoorten, waaronder cederhout. Verder is het houten kruis dat zich in het midden van de kerk bevindt interessant. Het kruis, aangevoerd door de Spaanse vloot in 1734, was bestemd voor een kerk in Mexico. Vanwege het slechte weer zocht het schip dat het kruis vervoerde beschuttingTrinidad - Kerkplein in de haven van Trinidad. Toen de storm was gaan liggen voer het schip weer uit, maar moest opnieuw naar Trinidad terugkeren vanwege het weer. Na vier pogingen ging men er een vingerwijzing in zien: het kruis moest in Trinidad blijven en kreeg een plaats in de kerk. De kerk is nog niet zo oud als het kruis, maar men moet bedTrinidad - Straatbeeldenken dat reeds in 1514 op deze plek de eerste houten kerk werd ge-bouwd.

En het kerkplein zelf... als er geen toeristen zijn, dus hoofdzakelijk in de namiddag en avond, een oase van rust, omgeven door palmbomen. Smeedijzeren bankjes nodigen uit om even de tijd te nemen om al het moois te laten inwerken. De weg die het parkje doorsnijdt wordt bewaakt door bronzen honden, en de rode straattegels... die komen uit Bremen. Ze werden ooit gebruikt als ballast voor schepen die uit Duitsland kwamen om zaken te doen in Cuba.

Ceramiekmakerij  

Op onze weg van Trinidad naar Camagüey bezoeken we een ceramiekmakerij waar we ook zelf even de handen uit de mouwen kunnen steken.

  Ceramiekmakerij

(Klik op eender welke foto en je komt terecht in een fotoshow die de foto's van deze pagina weergeeft)

Trinidad - Straatbeeld    Trinidad - Straatbeeld    Trinidad - Straatbeeld

Trinidad - Kerkplein    Trinidad - Iglesia de la Santísima    Trinidad - Straatbeeld

Trinidad - Straatbeeld    Trinidad - Meisje 15 jaar    Trinidad - Meisje 15 jaar    Trinidad - Straatbeeld

Trinidad - Oldtimer    Trinidad    Ceramiekmakerij    Ceramiekmakerij - Oude man

Ceramiekmakerij


All pictures on this page are copyrighted.