Tempelstad MY SON


De tempelstad My Son staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad ligt 70 km ten zuiden van Da Nang. De ruïnes van de stadswallen van de oude Cham-stad (4de-8ste eeuw) zijn te zien vanuit een hoog gelegen christelijke kerk tussen de rijstvelden. De kathedraal langs de weg huisvest een klein museum met voorwerpen van de Cham-kunst, die boeren op de velden gevonden hebben. Van hieruit is het nog 25 km naar de rivier de Thu Bon. Een smalle voetgangersbrug overspant het water. In de herfst kunnen overstromingen ontstaan, waardoor de weg naar My Son moeilijk begaanbaar wordt. Aan de andere kant van de rivier rijden terreinvoertuigen op een geplaveide weg tot vlak voor de tempelstad. Mooier is het de 3,5 km af te leggen door een stukje laag groeiende jungle. My Son is nu anderhalf uur rijden van Da Nang verwijderd.
In een heuvelachtig dal, aan de voet van de berg My Son (Mooie Berg), die vanwege de overhellende top ook Hon Quap (Kattetand) genoemd wordt, lagen zeventig Cham-tempels uit de periode tussen de 8ste en 13de eeuw. Begin 20ste eeuw werden ze beschreven en gerestaureerd door de Franse architect H. Parmentier. Na Amerikaanse luchtaanvallen in 1968  waren slechts nog twintig ruïnes over. Daarvan werden er vijftien vanaf 1981 gered van verder verval door Vietnamese en Poolse restaurateurs. Het gebied moest eerst mijnenvrij gemaakt worden. Pas daarna konden de ruïnes vrij gekapt, opgemeten, afgezet en gedeeltelijk gerestaureerd worden. Plantenbegroeiing, korstmos en schimmel moeten na iedere regentijd opnieuw verwijderd worden. Tussen 1992 en 1994 werden de gebouwen D1 en D2 met buitenlandse steun overdekt en vervolgens ingericht als museum.
De Franse onderzoekers gaven de tempelgroepen letters van A tot L en nummerden bovendien de gebouwen en afzonderlijke ensembles. De Vietnamezen handhaafden deze indeling.
Een poort geeft aan waar zich de ommuring van groep B bevindt. Van deze groep werd de hoofdtempel volledig verwoest. Daartussen werd de in 1985 gevonden lingam van de tempel geplaatst. Links staat de bibliotheek B5 uit de 10de eeuw met een olifantereliëf. Het volgende gebouw, B4, stamt vermoedelijk uit de 9de eeuw. Rechts van de hoofdtempel staat B6 nog overeind.
Het hoofdheiligdom van het ensemble C1 heeft, bij uitzondering, een rechthoekig fundament. De grote kalan met een langgerekt voorgebouw heeft alleen een dak van één verdieping. Hij wordt gedateerd op de 10de eeuw. De façade is prachtig versierd. Ook bij de gebouwen daarnaast, C5-7, zijn de façades fraai versierd met figuratieve en decoratieve motieven.
De met D aangegeven gebouwen vormen niet een zelfstandige groep. Het zijn mandapa bij B en C. Bijzonder opmerkelijk is de mandapa D1, zonder twijfel het mooiste van de bewaard gebleven gebouwen uit de 10de eeuw.
De grote groep A  ligt aan de andere kant van de Thu Bon-rivier. De toren A1, die verloren gegaan is, beschouwden de Fransen als het mooiste bakstenen bouwwerk in Azië. Groep E werd opgemeten, groep F werd nog niet blootgelegd. De tempels zijn leeg, alle op het terrein gevonden beelden staan thans in de musea D1 en D2. Daar bevinden zich ook de resten van het tot nog toe enige graf dat tussen de ommuring van B en C gevonden werd. Alle gebouwen zijn van steen, alleen de apart liggende groep G is opgetrokken uit lateriet, een materiaal dat weliswaar rijkelijk voorhanden was, maar toch weinig gebruikt werd door de Cham. Ondanks de vergaande verwoesting geeft My Son een goede indruk van de grootse kunst van de Cham.

De industriestad Da Nang heeft weinig bezienswaardigheden. Het Museum van de Cham-beeldhouwkunst (Bao Tang Cham) werd gebouwd als open vierhoek in de stijl van een Cham-Mandapa in een park langs de Han-rivier. In tien ruimtes worden ongeveer 300 voorwerpen getoond, geordend naar stijlperiodes (zie p.162-166). Eind 19de eeuw ontdekten onderzoekers van de École Française de l'Extrème Orient de Cham-monumenten. Om beelden, reliefs en altaren op een centrale plek te kunnen opslaan, ontstond in 1915-1916 in Da Nang een magazijn dat in 1939 geopend werd als museum. De voorwerpen zijn ondergebracht in grote ruimtes en moesten bevestigd worden aan de muren.

 


(Klik op eender welke foto en je komt terecht in een fotoshow die de foto's van deze pagina weergeeft)


All pictures on this page are copyrighted.